Estaminet 5,2%

Het leven is te kort om gewone pils te drinken.

 

Estaminet Refined Lager is een Belgisch bier van Brouwerij Palm te Steenhuffel. Het bier werd voor het eerst gebrouwen in 2008. Sinds 2014 vindt het brouwen plaats bij brouwerij De Hoorn, onderdeel van Palm.

 

Herkomst

In Vlaanderen werden stamcafés vroeger "staminees" genoemd. Deze term komt van "estaminet", een Belgisch (zowel Vlaams als Waals) woord, dat ook in Noord-Frankrijk ingeburgerd is. Volgens de brouwerij Palm zochten tijdens de Spaanse bezetting in de 16de eeuw onder Fernando Álvarez de Toledo, de hertog van Alva, de soldaten ontspanning in herbergen waar het aangenaam was en meisjes zorgden voor vermaak. De term "estaminet" zou dan van het Spaanse "¿esta minetta?" ("zijn er meisjes?") komen. Deze mythe werd in de jaren 1960 door schrijver Louis Paul Boon de wereld ingestuurd via een cursiefje in het dagblad Vooruit.

 

Estaminet Refined Lager is een pils met een alcoholpercentage van 5,2%

 

Brouwerij De Hoorn

Zes jaar na de lancering van Estaminet werd, in 2014, Brouwerij De Hoorn geopend, deze brouwinstallatie stelt de brouwers in staat om vlotter te innoveren en hun creativiteit bot te vieren. Hun ondernemerschap en hun vrijheid om te creëren leidden reeds tot de succesvolle lancering van Cornet en meerdere Arthur’s Legacy Limited Editions.

 

Limited Edition N°19 ‘Arthur’s Legacy ‘Stonehill Lager’ dat in het voorjaar van 2020 werd gebrouwen ligt aan de basis van de verfijning van Estaminet. De speciaal-bierbrouwers daagden zichzelf uit om zich in het pils segment te verdiepen. Hun objectief was het bestaande Estaminet naar een nog hoger niveau te tillen. De ultieme test kwam er dus met het brouwen van ‘Stonehill’ een pils ‘hors catégorie’. Daar de brouwers hun focus op speciaalbier is gericht was het evident om ook ‘pils’ als ‘speciaal bier’ te gaan benaderen.

 

In de brouwzaal worden enkel natuurlijke ingrediënten geselecteerd. Te starten met zuiver water uit eigen bronnen, 100 % hoogwaardig mout zonder toevoegingen van ruwe granen en vier nobele Europese hopsoorten.

 

Tot slot wordt een onderscheidende gist - die specifiek door de brouwerij is geselecteerd - aan het brouwwort toegevoegd. De brouwers zijn eraan gewend dat het productieproces van hoge gistingsbieren tijd en zorg vergt. Tijd is dan ook één van de belangrijkste ‘ingrediënten’ van Estaminet Refined Lager. Na het brouwen geven de keldermeesters het bier namelijk de tijd voor een lange gisting en rijping.